6 načina na koje se vaše dete igra

Sep 15

6 načina na koje se vaše dete igra | Kukuriku

Pablo Neruda je jednom napisao, “Dete koje se ne igra nije dete”.

Sve češće su roditelji svesni negativnih strana generacije kojoj je dozvoljeno premalo vremena za igru. Pedijatri sada aktivno preporučuju igru kao nezaobilaznu komponentu zdravog razvoja mozga.

Šutiranje lopte nije jedina aktivnost koja se računa kao igra. Predstavljamo Partenovih 6 načina igre, klasičnog alata razvijenog od strane američkog sociologa po imenu Mildred Parten Newhall. Ovaj sistem je primenljiv na decu uzrasta od 2 do 5 godina.

Za roditelje je bitno da znaju kako izgleda evolucija dečijeg igranja, jer može pomoći u otklanjanju stresa, ali i poslužiti kao vodič za igračke i aktivnosti prikladne uzrastu deteta.

Najčešće je najbolje pustiti svoje dete da vodi, dok ste vi tu samo kao posmatrač. Ipak, poznavanje svih opcija za igru može sprečiti nekoliko nedelja ispunjenih isključivo igrom žmurke.

1. Slobodna igra

Parten je definisao ovo kao dete koje ne učestvuje u igri. O ovome možete da razmišljate kao o “ranom detinjstvu” igre. Kod ove vrste igre, vaša beba ili mališan pokreću svoje telo bez drugog cilja, osim da se osećaju dobro i da im bude zabavno.

Ovo je najjednostavniji oblik igre. Vaše dete je potpuno slobodno za razmišljanje, kretanje i maštu. Čitav svet je potpuno nov, tako da kada razmišljate kako da popunite vreme za igru, nemojte da brinete o organizaciji bilo čega. Dovoljno je da, na primer, spustite svoju bebu u krevetac i dopustite da se praćaka, a možete da dodate zvečku ili knjigu i samo posmatrate.

Čak su i najsitniji predmeti veoma interesantni kada nikada ranije niste videli ništa slično. Izaberite nešto sa dosta tekstura i boja, ali izbegavajte jarke boje ili iznenađujuće zvuke, pošto mogu da prestraše vaše dete.

Preporučene igračke uključuju kućne predmete koji su bezbedni po bebu, meke loptice i slične predmete.

2. Nezavisna ili samostalna igra

Ovo je vreme kada se vaše dete igra samo, bez ikakve veze sa onim što druga deca ili odrasli rade.

Ova faza je zanimljiva jer može da podrazumeva aktivno ili mirno igranje, zavisno od temperamenta deteta. Ova vrsta igre se može ispoljiti kod introvertnih i ekstrovertnih tipova ličnosti, ali nije uvek razlog za brigu. Samostalno igranje ne mora biti shvaćeno samo kao mirno igranje u ćošku, već i kao istraživanje prirode i prostora oko sebe. Ipak je priroda prvi i najbolji prijatelj.

Ovo je veoma važna faza. Kao što mnogi odrasli znaju, ne možete da se pravilno povežete sa novim ljudima ukoliko vam nije ugodno kada ste sami. Ohrabrivanjem ovakvog ponašanja će vama sigurno olakšati život, a sposobnost koju steknu sopstvenim otkrićima će deci služiti dobro kroz život.

Ukoliko ovakvu vrstu igre vrše traženjem grana šetajući putem ili čitajući knjigu u sebi, to je potpuno na njima.

Preporučene igračke uključuju knjige pogodne za mališane (naročito interaktivne knjige), kartonske kutije, dečije kuhinje, setove vozića i druge maštovite igračke.

3. Posmatračka igra

Pod ovom vrstom igre se podrazumeva da vaše dete posmatra igru druge dece, ali bez aktivnog učešća.

Veći deo ove vrste igre je neaktivan, ali nije bez značaja. Sposobnost igre sa drugom decom je veoma značajna za slaganje sa drugima u toku školovanja i kasnije. Ovo su prvi koraci u učenju kako se to postiže.

Naravno, ovo nije ograničeno na decu. Kada se odrasli igraju, bebe to primećuju. Ukoliko uzmete gitaru u ruke, dete može da priđe i da se uključi u sviranje instrumenta.

Čak i ako provodite veći deo svog vremena kod kuće, možete da svom detetu pokažete da i vi znate da se igrate.

Preporučene aktivnosti su ono što volite da radite i pokažete detetu, bilo da je u pitanju baštovanstvo, sviranje instrumenta ili slaganje slagalica. Odvedite dete u najbliži park i omogućite mu da posmatra drugu decu dok se igraju u pesku, čak i kada ne želi da se priključi. Ovo je savršeno okruženje da mlado dete posmatra drugu decu i vidi kako se igraju.

Ukoliko vaše dete ima braću ili sestre, ohrabrite ih da posmatraju kretanje starijeg brata ili sestre. Dok deca mlađa od 3 godine uglavnom ne razumeju koncept deljenja, sada mogu da počnu sa učenjem kako da se igraju sa vašim starijim detetom kasnije.

6 načina na koje se vaše dete igra-0

4. Paralelna igra

Iako možda koriste iste igračke, vaše dete se igra pored umesto sa drugom decom.

Zapamtite, učenje igre je učenje kako da se odnosite prema drugima. U tom smislu, paralelna igra je poslednja faza pre nego što se vaše dete priključi drugima.

Igračke koje se mogu lako deliti su idealne, jer je ovaj period često ispunjen plakanjem mališana u smislu “moje je, ne njegovo”. Imajte na umu da su idealne igračke otporne na razbijanje i lako se čiste.

Za vreme trajanja ove faze, vaše dete će napraviti još jedan korak ka razumevanju kako da se spoji sa ljudima izvan kruga svoje porodice.

Preporučene igračke i aktivnosti uključuju slaganje i sortiranje blokova, albume sa sličicama, tunele ili niske penjalice sa mekim materijalom.

5. Asocijativna igra

U ovoj vrsti igre, vaše dete se igra sa drugom decom, ali deca ne organizuju svoju igru ka zajedničkom cilju.

Oko 3. godine, vaše dete će iskusiti poboljšanje pažnje, pa će zaista uživati u društvenom aspektu sa drugom decom kao nikada ranije. Dok će igra sa ciljem još uvek biti retkost, igra na smenu je potpuno ostvariv cilj (bar po tvrdnjama istraživača, mada mnogi roditelji tvrde suprotno).

Sad je odličan trenutak da nabavite više umetničkog materijala za sobu vašeg deteta, naročito onog koji se manje razmazuje. Oko 3. godine, deca obično postanu sposobnija da rukuju malim igračkama, pa im se može verovati sa Lego kockama i drugim sličnim igračkama. Većina ovakvih igračaka ima predviđen ishod, što je savršeno za period asocijativne igre.

Preporučene igračke su Goldieblox ili druge igračke koje stimulišu interesovanje za inženjerstvo, razni umetnički materijal kojim se manje maže, te Lego i slične kocke.

6. Kooperativna igra

U ovoj vrsti igre možete da zapazite početke timske igre. Vaše dete se igra sa drugom decom sa zajedničkim ciljem.

U pogledu ciljeva igre, ovo je poslednja razvojna faza, jer je u pitanju isti osnovni princip, bez obzira da li se radi o školskom projektu, predstavi ili sportu. Dete koje se uključuje u kooperativnu igru, može da se nosi sa učionicom. Interakcija, druženje i komunikacija postavljaju osnovu za društveni uspeh kroz život.

Ovo je izuzetno oslobađajući i uzbudljivi korak za svaku porodicu.

Preporučene igračke su razni tobogani i ljuljaške, klasično lutkarsko pozorište, lopta za fubdal, loptica za bejzbol i druge.

Naredni koraci

Vreme za igru kod dece je odgovorno za postizanje nekih od ozbiljnih ciljeva: kognitivnih, društvenih i fizičkih. Omogućavanje postojanja nestrukturiranog vremena za istraživanje je veoma bitno za razvoj vašeg deteta, kao i izgradnju jedinstvene veze između roditelja i deteta. Ipak ste i vi nekad bili dete. Ovo je izuzetno dobra prilika da se prisetite kako je to izgledalo!