Podobne igračke za decu podeljene po uzrastu i razvojnom nivou

Sep 14

Podobne igračke za decu podeljene po uzrastu i razvojnom nivou | Kukuriku

Pored toga što su sigurne za upotrebu, podobne igračke za decu moraju da budu u skladu sa fazama njihovog razvoja i novootkrivenih sposobnosti. Mnogi sigurni i prikladni predmeti od kojih se mogu napraviti igračke se mogu naći u domovima. Kartonske kutije, plastične činije i poklopci, kolekcije plastičnih zatvarača za flaše i druge stvari mogu biti iskorišćeni u različite svrhe u različitim dobima života deteta. Dok budete čitali o savetima za izbor igračaka kod dece različite razvojne faze, imajte u vidu da se svako dete razvija individualnom brzinom. Predmeti navedeni u okviru jedne kategorije, mogu biti dobar izbor za decu koja su mlađa ili starija od preporučenog uzrasta.

Igračke za bebe stare do 6 meseci

Bebe vole da gledaju u ljude, prateći ih očima dok se kreću u blizini. Obično preferiraju lica i jarke boje. Bebe mogu da dohvataju, budu fascinirane onim što mogu da urade njihove ruke i noge, podižu glavu, okreću glavu prema zvuku, stavljaju predmete u usta i još dosta toga!

Dobre igračke za bebe stare do 6 meseci su:

 • Stvari koje mogu da dohvataju, drže, sisaju, tresu, prave buku (zvečke), velike prstenove, igračke za stiskanje, glodalice, meke lutkice, loptice sa teksturom i kartonske knjige.
 • Stvari koje mogu da slušaju, kao što su pesmice za decu i snimci uspavanki ili jednostavnih pesama.
 • Stvari u koje mogu da gledaju, najčešće ljudska lica i nelomljiva ogledala.


Igračke za bebe stare od 7 do 12 meseci

Starije bebe se pomeraju, a obično se u ovom uzrastu prebacuju sa kotrljanja i sedenja na puzanje, poskakivanje, ustajanje i stajanje. Razumeju svoje ime i druge reči, mogu da prepoznaju delove tela, pronalaze skrivene predmete ili stavljaju i uklanjaju predmete iz kutija.

Dobre igračke za bebe stare od 7 do 12 meseci su:

 • Igračke kao što su lutke, plastična i drvena vozila sa točkovima ili igračke za vodu.

 • Predmeti koje mogu da ispuste ili izvade, najčešće plastične činije, velike perle, lopte i ugnježdene igračke.

 • Stvari sa kojima mogu da grade, kao što su veliki mekani blokovi i drvene kocke.

 • Stvari koje će iskoristiti sposobnost njihovih mišića, a to mogu biti velike lopte, igračke koje se vuku i guraju ili mekane niti po kojima mogu da puze.


Igračke za bebe stare godinu dana

Bebe stare godinu dana su često u pokretu! Obično već mogu da pouzdano hodaju ili se čak penju uz stepenice. Uživaju u pričama, govore svoje prve reči i mogu da se igraju pokraj druge dece - mada još uvek ne zajedno sa drugom decom. Vole da eksperimentišu, ali im je potrebna odrasla osoba kako bi bili sigurni.

Dobre igračke za bebe stare godinu dana:

 • Kartonske knjige sa jednostavnim ilustracijama ili fotografije pravih objekata.

 • Snimci pesama, rime, jednostavne priče i slike.

 • Predmeti kojima je moguće stvarati, kao što su netoksični perivi markeri, krejoni i veliki papiri.

 • Stvari za pretvaranje, na primer, igračka u obliku telefona, lutke i kreveti za lutke, kolica za bebe, dubci, dodaci za oblačenje (šalovi, tašne), lutke, marionete, plišane igračke, plastične životinje i “realistična” vozila od plastike ili drveta.

 • Stvari sa kojima je moguće graditi, kao što su kartonski i drveni blokovi koji mogu biti manji od onih preporučenih za mlađe bebe, a obično su od 5 do 10 centimetara.

 • Predmeti kojima se aktiviraju veći i manji mišići bebe, a to mogu biti slagalice, velike perforirane table, igračke sa delovima koji su interaktivni (brojčanici, prekidači, dugmići, poklopci) ili velike i male lopte.


Podobne igračke za decu podeljene po uzrastu i razvojnom nivou-0

Igračke za decu staru dve godine (mališani)

Mališani veoma brzo uče jezik i dobijaju osećaj za opasnost. Bez obzira, oni rade dosta fizičkog “testiranja”, kao što je skakanje sa visine, penjanje, hvatanje rukama za ivice, kotrljanje i grublje igranje. Poseduju dobru kontrolu ruku i prstiju i vole da koriste manje predmete.

Dobre igračke za decu staru dve godine:

 • Igračke za rešavanje problema, kao što su drvene slagalice (sa 4 do 12 delova), blokovi koji se spajaju, predmeti za sortiranje (po veličini, obliku, boji, mirisu) i predmeti sa kukama, dugmićima i kopčama.

 • Igračke za pretvaranje i građenje, a mogu biti blokovi, male i čvrste igračke za prevoz, građevinski setovi, nameštaj u veličini za decu (kuhinjski setovi, stolice, igračke u obliku hrane), odeća za lutke, lutke sa dodacima, marionete i igračke za pesak i vodu.

 • Igračke kojima je moguće stvarati, kao što su veliki netoksični perivi krejoni i markeri, velike četke za slikanje i boje za prste, veliki papir za crtanje i slikanje, obojeni građevinski papir, makaze sa tupim vrhovima za mališane, tabla sa velikom kredom i ritmički instrumenti.

 • Slikovnice sa više detalja od knjiga za mlađu decu.

 • CD i DVD plejeri sa raznovrsnom muzikom, a mogući su fonografi i kasetofoni.

 • Igračke kojima mogu da manipulišu koristeći svoje velike i male mišiće, kao što su velike i male lopte za šutiranje i bacanje, igračke za vožnju (izbegavati tricikle dok dete ne napuni tri godine), tuneli, niske penjalice sa mekanim materijalom ispod i igračke za lupanje i udaranje.


Igračke za decu starosti od 3 do 6 godina (uzrast za predškolsko i vrtić)

Deca uzrasta za predškolsko i vrtić imaju više pažnje od mališana. Obično dosta pričaju i postavljaju mnogo pitanja. Vole da eksperimentišu sa igračkama i svojim novostečenim fizičkim veštinama. Vole da se igraju sa prijateljima i ne vole da gube! Mogu da se smenjuju i dele jednu igračku sa dvoje ili više druge dece u ovom životnom dobu.

Dobre igračke za decu starosti od 3 do 6 godina:

 • Igračke za rešavanje problema, na primer slagalice (od 12 do preko 20 delova), blokovi koji se spajaju, kolekcije i drugi sitni objekti koji mogu da se sortiraju po dužini, širini, visini, obliku, boji, mirisu, količini i drugim karakteristikama. To mogu biti kolekcije poklopaca plastičnih boca, plastične činije i poklopci, ključevi, školjke, mali blokovi u boji i drugi slični predmeti.

 • Igračke za pretvaranje i građenje, kao što su mnogi blokovi za gradnju složenih struktura, igračke za transport, građevinski setovi, nameštaj po meri dece (“stan” setovi, igračke u obliku hrane), odeća za lutke, lutke sa dodacima, marionete i jednostavna lutkarska pozorišta i igračke za pesak i vodu.

 • Igračke kojima je moguće stvarati, kao što su veliki i mali krejoni i markeri, velike i male četke za slikanje i boje za prste, veliki i mali papir za crtanje i slikanje, obojeni građevinski papir, makaze prilagođene predškolskom uzrastu, tabla sa velikom i malom kredom, glina za modelovanje i plastelin, alati za modelovanje, pasta, papir, ostaci tkanine za kolaž i instrumenti - ritmički instrumenti i klavijature, ksilofoni, marake i tamburine.

 • Slikovnice sa dosta više reči i detaljnijim slikama od onih u knjigama za mališane.

 • CD i DVD plejeri sa raznovrsnom muzikom, a mogući su fonografi i kasetofoni.

 • Igračke kojima mogu da manipulišu koristeći svoje velike i male mišiće, kao što su velike i male lopte za šutiranje i bacanje/hvatanje, igračke za vožnju uključujući tricikle, tuneli, više penjalice sa mekanim materijalom ispod, kola i kolica, plastične palice i lopte, plastični čunjevi za kuglanje, mete i predmeti za bacanje na mete i radni sto sa stegom, čekićem, ekserima i testerom.

 • Ukoliko dete ima pristup računaru, programi koji su interaktivni (gde dete može nešto da uradi) i koje dete može da razume (softver koji koristi grafičke i glasovne instrukcije, a ne samo tekst), gde dete može da kontroliše tempo i kretanje softvera, to otvara prilike za istraživanje različitih koncepata na nekoliko nivoa.


Bezbednost i igračke za decu

Igračke koje su bezbedne za malu decu su kvalitetno napravljene, bez oštrih delova, iverja i ne štipaju. Obojene su netoksičnom farbom bez olova, otporne su na razbijanje i lako se čiste.

Električne igračke bi trebalo da budu sertifikovane. Proverite etiketu na kojoj bi trebalo da pišu informacije vezane za bezbednost ovakvih proizvoda. Uz to, kada birate igračke za decu mlađu od 3 godine, uverite se da nema sitnih delova koji bi mogli da ostanu zaglavljeni unutar dečijeg grla i izazovu gušenje.

Važno je imati u vidu da svakodnevnim korišćenjem igračaka one mogu postati opasne. Odrasli bi trebalo da često proveravaju igračke, kako bi se uverili da su u zadovoljavajućem stanju.