Svetski dan deteta

Nov 19

Svetski dan deteta | Kukuriku
„Kada se jedno dete smeje, smeje se ceo svet“

Kukuriku društvo, da li ste znali da se dvadesetog novembra obeležava Svetski dan deteta? Datum je usvojen na Generalnoj skupštini UN 1954. godine. Istog datuma je 1989. godine usvojena Konvencija o pravima deteta.

Januš Korčak! Kada govorimo o dečijim pravima ne možemo da ne pomenemo ovo ime. Bio je poljski pedagog i pedijatar. Do poslednjeg dana svog života pomagao je deci. Naime, početkom Drugog svetskog rata sirotište u kojem je radio je preseljeno u Varšavski geto. Uprkos teškim uslovima, Korčak je nastavio sa svojim metodama vaspitavanja i ohrabrivanja dece za život na slobodi. Tokom preseljenja u geto tešio ih je rečima: ''Ići ćete na selo, to je razlog za radovanje.'' Januš Korčak je tri puta odbio ponudu da napusti geto i tako spasi svoj život. Ostao je uz ''svoju'' decu do samog kraja. Sa njima je 5. avgusta 1942. odveden u logor Treblinka. Od tada mu se gubi svaki trag. Na putu za logor prepoznao ga je jedan SS oficir i ponudio mu slobodu. Korčak ga je upitao: ''Da li i deca mogu da napuste vagon?.'' Kada mu je oficir odgovorio da ne mogu, on je rekao: ''Onda ne mogu ni ja. Nisu svi ljudi nitkovi''.

O tome koliko je bio "veliki" možete saznati u nekom od njegovih dela. Naša preporuka je ''Kako voleti dete''. Ono što bi svaki roditelj trebalo da pročita su 10 principa vaspitanja. Predstavljali su osnov za Konvenciju o pravima deteta:

1. Ne očekuj od deteta da bude kao ti ili kao ono što bi ti hteo da ono bude. Pomozi mu da ne postane kao ti, nego kao ono samo.

2. Ne traži od deteta nadoknadu za sve što si mu pružio. Dao si mu život, kako bi to moglo da se vrati? Ono će dati život nekom drugom, taj drugi će trećem. To je nepovratni zakon zahvalnosti.

3. Ne iskaljuj ljutnju na detetu da ti u starosti ne bi bilo gorko parče hleba. Jer što poseješ to će i da nikne.

4. Ne gledaj na njegove probleme kao da su zanemarljivi. Život je svakome dat spram njegove snage i zato veruj da njemu nije lakše nego tebi, a možda mu je i teže jer ono nema iskustva.

5. Ne ponižavaj!

6. Ne zaboravi da su najvažniji susreti jednog čoveka, njegovi susreti sa decom.

7. Ne muči sebe ako nešto ne možeš da učiniš za svoje dete. Učini sve što možeš i biće dovoljno.

8. Dete je dragoceni pehar koji ti je život poverio da ga čuvaš i da u njemu održavaš stvaralački plamen.

9. Voli i tuđe dete. Nikad ne čini tuđem detetu ono što ne bi želeo da neko čini tvom.

10. Voli svoje dete kakvo god da je: netalentovano, nesrećno, i kad poraste. Raduj mu se u svakom obraćanju, jer dete je praznik dokle god je sa tobom.

Srećan vam praznik drugari!