U Srbiji se, prema podacima Privredne komore Srbije, godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od čega 30 miliona litara dolazi iz registrovanih destilerija koje rade pod okriljem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, dok se preostalih 20 miliona litara pravi u domaćinstvima za lične potrebe.
Ova kombinacija industrijske i zanatske proizvodnje čini rakiju ne samo pićem već i važnim kulturnim simbolom.
Statistike pokazuju da je rakija iz Srbije među najpriznatijima na međunarodnim takmičenjima , samo u poslednjih pet godina srpske destilerije osvojile su više od 150 nagrada na prestižnim evropskim i svetskim sajmovima pića.
Ako bismo izdvojili samo nekoliko mesta koja zaslužuju da budu prva stanica svakog ljubitelja rakije, svakako bi tu bio Podrum Palić, čuven po svojoj liniji „Baraba rakija“, nagrađenoj na IWSC-u u Londonu.
Zatim, nezaobilazna je Destilerija Zarić iz Kosjerića, čija „Kraljica“ šljivovica ima status proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom i izvozi se širom sveta.
Kao treću preporuku, tu je i Bojkovčanka iz Mionice, koja je do sada osvojila više od 570 priznanja, a upisana je i u istoriju time što se njena rakija pila čak i na svemirskoj stanici „Mir“.
1. Podrum Palić

Podrum Palić osnovan je 1896. godine i predstavlja jednu od najstarijih i najmodernijih destilerija u Srbiji. Na površini od 11.000 kvadratnih metara kombinuju se tradicija i inovacije.
Njihova linija Baraba rakija (dunja, kajsija, viljamovka, loza i šljiva) osvojila je pažnju ljubitelja destilata širom sveta. Prema IWSC (2023), Podrum Palić je dobio prestižnu nagradu Fruit Spirits Producer Trophy, dok je „Baraba Lozovača“ osvojila zlato i čak 99 poena, što je retkost na ovom takmičenju.
Destilerija koristi sopstvene zasade voća na površini od 20 hektara, čime osigurava kontrolisan kvalitet od početka do kraja procesa.
Osobina | Detalj |
Godina osnivanja | 1896 |
Poznati brendovi | Baraba rakija, Sinner Gin, Amaro |
Površina destilerije | 11.000 m² |
Vlastiti voćnjaci | 20 ha modernih zasada |
Nagrade | IWSC 2023 Fruit Spirits Trophy, zlato za Baraba Lozovaču (99 poena) |
2. Destilerija Zarić (Kosjerić)
Destilerija Zarić već dugo nosi status jedne od najuglednijih u Srbiji i sinonim je za vrhunsku šljivovicu. Njihov najpoznatiji brend „Kraljica“ ima zaštićeno geografsko poreklo i smatra se pravim nacionalnim ponosom.
Ova rakija nastaje od autohtonih sorti šljiva, dvostruko se destiliše i dugo odležava u hrastovim buradima, što joj daje prepoznatljivu boju, aromu i bogat ukus.
Pored „Kraljice“, Zarić proizvodi čitav spektar rakija od različitog voća: dunjevaču „Nostalgija“, krušku „Nirvana“, kajsiju „Magija“, malinu „Opsesija“, višnjevu rakiju „Koketa“, biljni destilat „Travaklija“ i medovaču „Medena“.
Poseban kvalitet ovih pića dolazi iz pažljivo biranih sirovina i procesa proizvodnje koji kombinuje tradiciju i savremene tehnologije.
Ono što Destileriju Zarić čini posebno interesantnom jeste i to što je u poslednjim decenijama uspela da svoje proizvode plasira na međunarodna tržišta i time pokaže da srpska rakija može da stoji rame uz rame sa najpoznatijim destilatima sveta.
Osobina | Detalj |
Lokacija | Kosjerić |
Najpoznatiji brend | Kraljica šljivovica |
Posebne rakije | Nostalgija (dunja), Nirvana (kruška), Medena |
Izvoz | 20+ zemalja |
Nagrade | Brojne medalje sa sajmova u Beču i Berlinu |
3. Destilerija Krstić (Kraljevo)

Destilerija Krstić predstavlja primer mlađe generacije proizvođača koji su odlučili da stave naglasak na čistoću i prirodnost rakije. Njihova filozofija je jasna , rakija treba da potiče samo od voća, bez dodataka, veštačkih aroma ili šećera.
Upravo zbog toga njihove rakije od šljive, dunje, maline, kruške i kajsije imaju prepoznatljiv balans ukusa i mirisa koji dolazi isključivo iz sirovine.
Ono što ih izdvaja jeste pažljivo biranje voća, jer svaki plod mora biti zdrav i zreo kako bi rakija imala punu snagu i izražajnost. Proces proizvodnje je kombinacija tradicionalne destilacije i modernog nadzora kvaliteta, čime se dobija konzistentnost u svakoj seriji.
Njihova rakija je meka, pitka, ali dovoljno karakteristična da ostavi snažan utisak i kod iskusnih poznavalaca i kod onih koji tek otkrivaju srpske destilate.
Zahvaljujući ovakvom pristupu, Destilerija Krstić postaje sve popularnija među posetiocima centralne Srbije, a njihova vrata su otvorena i za degustacije, što dodatno doprinosi turističkoj atraktivnosti ovog kraja.
Osobina | Detalj |
Lokacija | Kraljevo |
Specijaliteti | Šljiva, dunja, malina, kajsija |
Karakteristika | Bez dodataka i aditiva |
Tržište | Centralna i zapadna Srbija |
Trend | Brzo rastući brend |
4. Destilerija Tok (Beograd)

Destilerija Tok je porodična manufaktura iz Beograda koja je postala poznata po svom jedinstvenom pristupu proizvodnji rakije.
Njihova posebnost je to što koriste čak devet različitih sorti šljiva iz sopstvenih zasada, što omogućava bogatstvo aroma i slojevitost ukusa koji nisu uobičajeni kod klasičnih šljivovica.
Proces destilacije odvija se u tradicionalnim bakarnim kazanima, čime se čuva autentičan karakter rakije, ali istovremeno uz strogu kontrolu koja garantuje stabilan kvalitet.
Ono što Tok čini posebno privlačnim za posetioce jeste i njihov smisao za originalnost. Rakije se pakuju u neobične boce oblikovane kao kamioni, harmonike ili druge simbole koji podsećaju na motive iz srpske tradicije i svakodnevnice.
Zbog toga su njihove flaše istovremeno i piće i suvenir, što destileriji daje dodatnu prepoznatljivost.
Osobina | Detalj |
Lokacija | Beograd |
Specijalitet | Rakija od devet sorti šljive |
Posebnost | Flaše u obliku kamiona, harmonike |
Posete | Popularna među turistima u Beogradu |
Proces | Tradicionalni bakarni kazan |
5. Perun destilerija
View this post on Instagram
Perun destilerija je jedan od najboljih primera kako se u Srbiji može spojiti moderno i tradicionalno. Iako relativno mlađi brend, brzo je izgradio ugled među domaćim i stranim ljubiteljima rakije.
Njihova filozofija zasniva se na dvostrukoj destilaciji koja obezbeđuje maksimalnu čistoću i elegantnu mekoću u ukusu, dok se istovremeno zadržava autentičan voćni karakter.
Perun je osvojio više od 50 međunarodnih nagrada, što je rezultat ozbiljnog pristupa i pažljivog biranja sirovina.
Njihovi proizvodi su sve češći gost na policama evropskih specijalizovanih radnji, a među turistima se ubrajaju u obaveznu stanicu na rakijskim rutama kroz Srbiju.
Osobina | Detalj |
Lokacija | Srbija |
Specijaliteti | Dvostruko destilisana rakija, džin |
Nagrade | 50+ međunarodnih priznanja |
Proces | Spoj tradicije i moderne tehnologije |
Profil | Premium proizvodi |
6. Destilerija Bojkovčanka (Mionica)

Bojkovčanka je ime koje među ljubiteljima rakije izaziva veliko poštovanje. Njihova tradicija traje decenijama, a sama rakija se smatra pravim ambasadorom Srbije.
Najpoznatiji proizvod je „Šljiva Bojkovčanka“, odležana više od deset godina u hrastovim buradima, što joj daje tamnu boju, kompleksnu aromu i zaokružen ukus.
Jedan od najupečatljivijih momenata u istoriji ove destilerije jeste činjenica da se njihova rakija prodavala i konzumirala na kosmičkoj stanici „Mir“, što je retkost ne samo za srpske, već i za svetske proizvođače destilata.
Bojkovčanka je do sada osvojila preko 570 nagrada, uključujući zlatne i srebrne medalje na prestižnim sajmovima u Evropi i svetu..
View this post on Instagram
Osobina | Detalj |
Lokacija | Mionica |
Najpoznatiji brend | Šljiva Bojkovčanka (10+ godina stara) |
Izvoz | Čak i u svemirsku stanicu Mir |
Broj nagrada | 570+ |
Posebnost | Tradicija duga decenijama |
7. Hubert 1924

Destilerija Hubert 1924 jedna je od onih koje su ime izgradile na spoju tradicije i pažljivog rada u sopstvenim voćnjacima. Sa zasadima koji se prostiru na površini od 15 hektara, ova destilerija ima potpunu kontrolu nad kvalitetom sirovine, od ploda do finalnog proizvoda.
Upravo ta samostalnost u proizvodnji daje njihovim rakijama čist, postojan i prepoznatljiv voćni karakter. Posebno mesto zauzima dunjevača, koja se često ističe kao jedna od najfinijih na domaćem tržištu.
Posetioci koji dolaze u Hubert 1924 mogu da osete spoj prirode i zanatskog umeća , obilazak voćnjaka, pogled na proces destilacije i degustacije u degustacionom centru čine ovu destileriju jednim od najtraženijih odredišta za ljubitelje rakije.
Osobina | Detalj |
Lokacija | Srbija |
Površina voćnjaka | 15 ha |
Najpoznatije rakije | Dunjevača, šljivovica |
Posebnost | Porodična tradicija |
Turizam | Popularan degustacioni centar |
8. Belgrade Urban Distillery (Beograd)

Belgrade Urban Distillery je prva „open-type“ mikrodestilerija u Srbiji, a nalazi se u samom srcu Beograda, u starom delu grada gde tradicija i moderna atmosfera prirodno koegzistiraju.
Osnovana je sa idejom da rakija postane dostupna svima na nov i drugačiji način , ne samo kroz degustaciju, već i kroz direktan uvid u proces proizvodnje. To je mesto gde posetioci mogu da uđu u prostor destilerije, vide kazan, razgovaraju sa majstorima i saznaju kako se od svežeg voća stvara prepoznatljiv srpski destilat.
Ponuda je široka i raznovrsna , proizvodi se više od 20 različitih vrsta rakija i likera, od klasičnih šljivovica i dunjevača, do kreativnih i modernih kombinacija koje su prilagođene savremenim ukusima.
Ono što posebno izdvaja ovu destileriju jeste koncept „Rakia Bank“ , inovativna usluga koja posetiocima omogućava da kreiraju sopstvenu blend rakiju i da je čuvaju u ličnom sefu unutar destilerije. Time iskustvo postaje lično i unikatno, a posetioci se vraćaju da degustiraju svoju rakiju tokom narednih poseta.
View this post on Instagram
Osobina | Detalj |
Lokacija | Beograd |
Broj proizvoda | 20+ različitih rakija i likera |
Posebnost | Rakia Bank , personalizovana blend rakija |
Publika | Popularno među turistima |
Atmosfera | Urban, moderan ambijent |
Zaključak
Srbija je zemlja gde je rakija mnogo više od pića , to je simbol gostoprimstva, tradicije i nacionalnog ponosa.
Od velikih destilerija sa stogodišnjom tradicijom poput Podruma Palić, preko inovativnih urbanih centara kao što je Belgrade Urban Distillery, svaka od ovih destilerija nudi jedinstveno iskustvo.
Prema međunarodnim statistikama IWSC-a, srpske rakije se svrstavaju među najbolje voćne destilate sveta, a njihova popularnost i u izvozu raste iz godine u godinu.